Vindkraftvedtak i SV

Vindkraftvedtak i SVs fylkeslag

Oversikt (kronologisk):

1. Innlandet SVs representantskap 15. juni 2019

2. Vestland SVs årsmøte 9. februar 2020

3. Trøndelag SVs årsmøte 8. -9. februar 2020

4. Viken SVs årsmøte 8. -9. februar 2020

5. Rogaland SVs årsmøte 15. -16. februar 2020

6. Troms og Finnmark SVs årsmøte 15. -16. februar 2020

7. Møre og Romsdal SVs årsmøte 22. -23. februar 2020

8. Agder SVs årsmøte 29. februar 2020

9. Oslo SV: Ingen vedtak på årsmøtet 29. februar – 1. mars 2020.

10. Vestfold og Telemark SV: Forslag på årsmøtet 29. februar – 1. mars 2020 vart oversendt fylkesstyret. Vedtak i fylkesstyret.

11. Nordland SVs årsmøte 29. mars 2020.

1. INNLANDET SV

Nei til landbasert vindkraft i nordre Hedmark

Innlandet SV ber NVE ta ut området benevnt som nordre Hedmark i nasjonal rammeplan for vindkraft. Verden står overfor store utfordringer både når det gjelder klima og tap av naturmangfold. Dette er utfordringer som må løses i fellesskap og ikke på bekostning av hverandre. Innlandet SV frykter at en utbygging av landbasert vindkraft vil få store konsekvenser for naturmangfold i Innlandet. En utbygging av vindkraft i våre områder truer i tillegg friluftsliv.

SV har vedtatt at fram til den nasjonale planen for vindkraft er på plass, må behandlingen av alle nye vindkraftsøknader stanses. Det ikke er nok å verne enkelte områder mot nedbygging. Innlandet SV sier nei til videre nedbygging av verdifull natur og rasering av biologisk mangfold og krever at området nordre Hedmark fjernes fra nasjonal rammeplan for vindkraft.

Uttalelse vedtatt på møte i representantskapet i Innlandet SV 15. juni 2019.

2. VESTLAND SV

Klimakrise, naturmangfaldskrise og vindkraft

Verda har både ei klimakrise og ei naturmangfaldskrise som er dokumentert i ein FN-rapport frå mai 2019. Ein million artar står i fare for å verte utrydda. Vestland SV meiner difor at ein ikkje kan løyse klimakrisa med å rasere urørt og sårbar natur slik planane for ei storstila vindkraftutbygging legg opp til. Dei negative verknadene og miljøkonsekvensane av vindindustrien har vorte klart påvist i den siste tida med negative verknader for både samfunnet og dyre- og plantelivet.

Vestland SV vil ikkje ha utbygging av vindkraft i urørd natur eller på kostnad av viktige verdiar knytt til natur, landskap, friluftsliv, kulturminne/kulturmiljø og reiseliv. Vestland SV krev av gjevne konsesjonar vert handsama på nytt. Vidare utbygging av vindkraft bør så langt som råd skje til havs. Vestland SV meiner at fleire vindkraftkonsesjonar må trekkast attende fordi det har gått lang tid sidan dei vart gjevne, planane er endra, og det har ikkje vorte gjort gode nok undersøkingar før konsesjonen vart gjeven. Energilova opnar for at konsesjonar kan gjerast om, både utifrå «allmenne interesser» og når konsesjon er gjeve på grunnlag av «ufullstendig opplysningar om forhold av vesentlig betydning». I Vestland gjeld det mellom anna Stadlandet i Stad, Bremangerlandet i Bremanger, Dalsbotnfjellet i Gulen og Lutelandet i Fjaler.

Både frå vindindustrien, næringslivstoppar og stortingsfleirtalet vert det hevda at vi må bygge ut vindkraft for å hindre klimaendringane, gjennom elektrifisering og eksport av kraft som erstatte fossile kjelder. Tala for behov for kraft varierer med kven som legg dei fram og er sjølvsagt avhengig av kva for tiltak og utbyggingar ein går inn for. Vestland SV krev at det vert lagt fram ei oppdatert melding for Stortinget om behovet for energi og særleg for elektrisk energi. Det er behov for eit mykje betre grunnlag for vurdering av framtidig energi- behov før avgjerder om utbyggingar som vil ha store miljøkonsekvensar.

For å få overgang til meir bruk av fornybar energi må vi stimulere til meir effektiv energibruk. Vi må få meir ut av allereie utbygd vasskraft gjennom utbetring og oppgradering av eksisterande linjenettverk, ny teknologi, og vi må bygge ut solenergi. Vestland SV mener at skatte- og avgifts politikken må tilrettelegges slik at en skaper insentiver for å modernisere og oppgradere eksisterende vannkraftverk.

For å får reduserte klimagassutslepp må vi over frå å sjå berre på sluttusleppa til å sjå på utslepp gjennom heile produksjonsprosessen og bruken, såkalla livsløpsvurderingar. Det hjelper lite med elektrifisering av transport, om det vert mykje større behov for utbygging av vegar, parkeringsplassar og anna. Noko som medverkar til både store klimautslepp og tap av biologisk mangfald.

Vestland SV meiner det er viktig at vi ikkje berre ser på korleis vi skal skaffe meir energi. I Norge må vi ta til å sjå på korleis vi kan redusere den totale bruken av energi og andre naturressursar. Forbruket vårt er ikkje berekraftig, og må ned.

Vedteke årsmøte Vestland SV 9. februar 2020

https://vestland.sv.no/wp-content/uploads/sites/53/2020/02/klimakrise-naturmangfaldskrise-og-vindkraft-.pdf

3. TRØNDELAG SV

Ja til natur og reindrift – nei til vindkraft i naturområder

Trøndelag SV mener det er mulig å ta kraftfulle klimagrep og samtidig ta vare på naturmangfold og beitearealer for reindrifta. FNs naturpanel sa for ett år siden at tap av naturmangfold er en like stor trussel for livet på jorda som klimatrusselen. Vi må både fase ut kull, olje og gass, som er den viktigste årsaken til klimakrisa, og stoppe utbygginga av vindkraftverk i naturområder.

Trøndelag har ofret mye natur gjennom tidligere vannkraftutbygginger i innlandet. Nå ofrer Trøndelag store deler av kystnaturen gjennom utbygging av store vindindustriområder i kystområdene. Derfor har Trøndelag SV bidratt aktivt til at Trøndelag fylkesting sa nei til NVEs nasjonale rammeplan for vindkraftutbygging. Rammeplanen pekte på store områder i Trøndelag som ville ramme kjerneområdene for sørsamisk reindrift.

I Grunnlovens § 108 står det: «Det pålegger statens myndigheter å legge forholdene til rette for at den samiske folkegruppen kan sikre og utvikle sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv.» Derfor mener Trøndelag SV at myndighetenes vindkraftplaner er et overgrep mot den samiske urbefolkninga. Reindrifta trenger store beitearealer og de flytter rein fra kyst til innland etter årstidene. Enten det er Storheia på Fosen eller Stokkfjellet i Selbu så rammer det sørsamisk reindrift. 

Trøndelag SV ønsker å erstatte de fossile energikildene, i første rekke gjennom oppgradering av eksisterende vannkraftverk og kraftig satsing på energiøkonomisering. Vi kan ikke redde klimaet med å ødelegge viktig naturmangfold. Innvordfjellet og Remmafjellet står nå på dagsorden, og Trøndelag SV krever at disse vindkraftanleggene ikke blir bygget.

Nasjonale og internasjonale kapitalinteresser skal ikke få lov til å tjene seg rike på å ødelegge den siste rest av uberørt natur i Trøndelag. Derfor sier Trøndelag SV: Ja til natur og reindrift – Nei til vindkraft i naturområder!

Vedtatt på Trøndelag SVs årsmøte 8.-9. februar 2020

4. VIKEN SV

Elektrifiser Norge!

Vi går inn i et avgjørende tiår i kampen for et stabilt klima. Norge må redusere med 60-70 % utslippene til 2030. Norge må bli fossilfritt så raskt som mulig. Med praktisk talt all elektrisk kraft fra vannkraft har Norge et gunstig utgangspunkt til å bli fossilfritt, men langt viktigere enn å vedta målsettinger er å vedta effektive virkemidler.

Naturvernforbundets beregninger viser at Norge kan bli fossilfritt innen 2040 «uten massiv kraftutbyggging». Det «forutsetter massiv satsing på energieffektivisering, redusert energibruk i transportsektoren samt en styrt avvikling av petroleumssektoren.»

Viken SV vil ikke ofre natur for kraftutbygging. Det er bare fordi natur framtstår som «gratis» at vindkraft i kulturlandskap og urørt natur «lønner seg». Med en riktig «pris» på naturen, en «pris» som gir en utvikling mot et bærekraftig samfunn, bevarer og øker det biologiske mangfoldet og mulighet rekreasjon, har slik natur uendelig høy verdi. Vi har mistet så mye at vi ikke har noe mer å miste.

Før en har et tatt krafttak mot sløsing, før en har rustet opp alle kraftverk, før en har dekket alle tak med solceller osv. er det ikke snakk om å bygge ut mer vindkraft på land.

Alle større kraftinstallasjoner må eies av det offentlige. Det er forutsetningen for at en skal kunne øke strømprisen og bruker statens inntekter til å støtte storstilt energieffektivisering og inntektsutjamning.

Vedtatt på Viken SVs årsmøte 8.-9. februar 2020

https://viken.sv.no/wp-content/uploads/sites/51/2020/03/Vedtatte-uttalelser-2020.pdf

5. ROGALAND SV

Forsvar naturen – nei til vindkraft på land

Klimakrisa og naturkrisa er to fundamentale trugsmål mot livet på jorda, og dei må løysast i lag. På den eine sida er klimaendringane éi av årsakene til masseutryddinga av naturartar, og på den andre sida fører naturkrisa både til større klimautslepp og dårlegare motstandskraft mot klimaendringar. Den storstilte vindkraftutbygginga som er på gang, har store negative konsekvensar for dyre- og plantelivet. Det finst dessutan langt betre måtar å skaffa meir fornybar energi på. Rogaland SV meiner derfor at vindkraftutbygginga på land no må stoppast.

Rogaland SV meiner at all fossil energibruk i Noreg skal fasast ut innan 2040. Dette målet er mogleg å nå utan storstilt utbygging av vindturbinar dersom me satsar stort på energisparing og energieffektivisering. I tillegg må me oppgradera eksisterande vasskraftverk, og ta i bruk meir solenergi, biogass og hydrogen. Havvind kan også vera ei moglegheit, ikkje minst som ei satsing for norsk industri, så lenge det ikkje kjem i konflikt med fiskeri og viktige naturverdiar til havs. Rogaland SV meiner det må lagast ein samla plan for behovet for energi i Noreg før det blir tatt avgjerder om ny kraftutbygging.

Måten vindkraftutbygginga skjer på, er uakseptabel. Lokalsamfunn og demokrati blir sett under press frå ein pengesterk vindindustri. Vindturbinar blir sett opp sjølv om dei folkevalde i kommunen har sagt nei. Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) overstyrer lokale avgjerder, sjølv om det er gjort feil i saksgangen. NVE tillet bygging av vindkraftanlegg utan konsekvensutgreiing av store endringar, og samtidig med at behandling av dispensasjonssøknader pågår.

Både norske og internasjonale kapitalinteresser har tent seg rike på rasering av norsk natur. At dette blir gjort i klimaets namn, er skadeleg for klimakampen. Rogaland SV meiner at alle større kraftverk skal vera i fellesskapets eige, at vertskommunane skal bli kompensert for naturinngrep med skatteinntekter, og at viktige verdiar knytt til natur, landskap, friluftsliv, kulturminne og reiseliv skal telja meir enn i dag.

Rogaland SV seier nei til meir vindkraft på land. Det betyr nei til nye konsesjonar, og at gitte konsesjonar blir trekt tilbake der bygging ikkje er sett i gang eller vilkåra i konsesjonen ikkje blir respektert. Fleire stader ser me at det ikkje er gjort gode nok undersøkingar før konsesjon vart gitt, at miljøfaglege råd ikkje er lytta til og at planar blir endra undervegs. Energilova opnar for at konsesjonar kan gjerast om, både ut frå «allmenne interesser» og når konsesjon er gitt på grunnlag av «uriktige eller ufullstendige opplysningar om forhold av vesentleg betyding». Rogaland SV krev på denne bakgrunnen at konsesjonane til Vardafjell i Sandnes, Faurefjell i Bjerkreim, Tysvær, Dalbygda og Gismarvik i Tysvær og Gilja i Gjesdal blir trekt tilbake.

Vedtatt av årsmøtet i Rogaland SV 15. -16. februar 2020.

6. TROMS OG FINNMARK SV

Norge må bli elektrisk!

I løpet av det kommende tiåret må Norge redusere utslippene av klimagasser med betydelige mengder. Innen 2040 må vi gjøre Norge fossilfritt. Siden det meste av elektrisitet som produseres i Norge kommer fra vannkraft, har vi et bedre utgangspunkt enn mange andre land. Vi må redusere forbruket, utnytte potensialet i energieffektivisering og ha en styrt avvikling av petroleumssektoren. Vi må løse klimakrisa uten at artsmangfold og natur blir skadelidende. Det grønne skiftet må også utjevne forskjellen mellom fattig og rik, både når det gjelder makt og penger.

Troms og Finnmark SV mener derfor at man, for å øke produksjonen av strøm til bruk i miljø- og klimavennlig transport og industri her til lands, må legge til rette for en opprustning og modernisering av eksisterende vannkraftverk fremfor en massiv utbygging av vindkraft på land. Det gjøres ved at vannkraft får likt skattesystem som andre fornybare energikilder.

En studie fra NTNU viser at vi kan øke kraftproduksjonen i Norge med 15 – 20% som vil tilsvare ca. 20 – 30 terawattimer (TWh) ved opprustning av eksisterende vannkraftverk. Dette tilsvarer omtrent samme mengden kraft det er utdelt konsesjoner til innen vindkraft i dag. Denne økningen kan skje på allerede etablert infrastruktur uten store nye inngrep i naturen

Troms og Finnmark SV mener vi må være restriktive med å bygge ned naturen med vind- og solkraft for kraftproduksjon. Måten vindkraftutbygginga skjer på er uakseptabel. Lokalsamfunn og demokrati blir satt under press fra en pengesterk vindindustri. Både norske og internasjonale kapitalinteresser har tjent seg rike på rasering av norsk natur. At dette blir gjort i klimaets navn er skadelig for klimakampen.

Troms og Finnmark SV sier nei til mer vindkraft på land. Det betyr nei til nye konsesjoner, og at gitte konsesjoner blir trukket tilbake der bygging ikke er iverksatt eller vilkåra i konsesjonen ikke blir respektert, med mindre det er lokal tilslutning til prosjekta.

Transportsektoren står for en stor del av utslippene som kan reduseres. Nullutslippsteknologi i kjøretøy, fly og fartøy kan bidra til den nødvendige reduksjonen, men for Nord-Norges del er vi også avhengige av tog for ikke å bare bli en bakevje. For å kunne ta del i det utviklingspotensialet som det grønne skiftet utgjør, er det avgjørende med nødvendig infrastruktur i landsdelen. Troms og Finnmark SV har lenge vært pådriver for jernbane i nord. Det vil vi fortsette med. Vi trenger jernbane i hele landet!

Vedtatt av årsmøtet i Troms og Finnmark 14. -16. februar 2020.

https://troms-og-finnmark.sv.no/wp-content/uploads/sites/52/2020/02/11-Norge-m%C3%A5-bli-elektrisk.pdf

7. MØRE OG ROMSDAL SV

Ingen eigne fråsegner om vindkraft på årsmøtet, men vindkraft er nemnt i eit anna vedtak:

«Eit tiltak som isolert sett kan redusere utslepp, kan også i neste omgang verke mot si hensikt. Eitt døme er (…) Eit anna er vindkraft som kan erstatte fossil energi med fornybar, men som også kan redusere artsmangfald og tradisjonelle næringar.»

https://more-og-romsdal.sv.no/wp-content/uploads/sites/15/2020/02/SV-vil-m%C3%A5le-det-gr%C3%B8ne-skiftet-raudt-endelig.pdf

8. AGDER SV

Forsvar naturen og lokalsamfunnene mot landbasert vind

Det har gjennom en årrekke blitt et økende fokus på klimakrisa, og endringene som følger er merkbare og skremmende! Det haster å få på plass tiltak og omlegging av vårt forbruksmønster, utslipp av klimagasser og forbruk av karbonbaserte energikilder.

Men 6. mai i fjor kom FN`s Naturpanel med en annen skremmende rapport om den dramatiske nedgang i klodens biologiske mangfold og en pågående masseutryddelse. FN påpeker at denne trusselen er like alvorlig som klimakrisa og at disse henger sammen.

I Agder er utbygging av vindkraft en av de største trusler mot nettopp vårt biologiske mangfold. Det er i stor grad de mest villmarkspregede arealene med rødlistearter som søkes av vind-industrien. Agder består av knudrete grunnfjell med lite løsmasser, og inngrepene i terrenget som følger er enorme og lar seg ikke reparere.

Landbasert vindkraft er i tillegg en stor trussel mot lokalsamfunnene, som vi ser opplever stor indre splittelse. Noen få grunneiere som har turbiner på sine eiendommer får sin andel av inntektene, mens resten av lokalsamfunnet betaler «regninga». Mesteparten av fortjenesten går imidlertid ut av landet til utenlandske eiere.

På Lista viste det seg at støy ble et langt større problem enn konsesjonen ga, og NHO sier rett ut at satsing på reiseliv ikke lar seg forene med vind-industri. Vi erfarer at vindindustrianlegg er en fri internasjonalt omsettbare vare, og har allerede erfart at eierskapet kan ende opp i skatteparadiser. Utbyggerne møter få krav. I konsesjonene som er tildelt i Norge kreves ikke økonomiske garantier for opprydding etter anleggsperioden før i 12. år, mens slike garantier må være på plass fra dag èn i Sverige.

Agder utgjør med sine store vannkraftanlegg et kraftbatteri i Norge, og våre ledende energiforskere ved NTNU kan fortelle at store energimengder kan frigjøres ved oppgradering av våre mange og til dels svært gamle vannkraftstasjoner og -tunneler. Agder SV krever at dette arbeidet settes i gang.

Agder SV mener all fossil energibruk i Norge skal fases ut innen 2040. Det må lages en helhetlig plan for så vel produksjon som bruk og økonomisering av energi. Solenergi vil ha en viktig rolle å spille i Agder. En by som Kristiansand har på årsbasis større solinnstråling enn Berlin og Paris, og et kjølig klima er svært gunstig for produksjon av elektrisitet ved hjelp av solceller. Fire takmonterte anlegg av samme størrelse som det Asko i Lillesand har montert, vil kunne erstatte en rimelig stor vindturbin på tre MW. Det skorter ikke på takplass i Agder, utfordringen er å legge til rette for utbygging av solenergi i stor skala, både gjennom å stille krav til utbyggere og støtte til prosjekter ved eksisterende bygg. Havvind kan også bli et satsingsområde, forutsatt at ikke livet i og på havet trues.

Etter at Regjeringen skrotet «Nasjonal rammeplan for landbaserte vindkraft» i høst jobber utbyggerne for fullt med å samle grunneierunderskrifter i Agder før konsesjonssøknader fremmes. Flekkefjord kommune har vist seg voksne ved å ikke dispensere slik at konsesjonen til Skorvehei vindkraftanlegg trekkes tilbake. Kommunene Birkenes, Lillesand og Kvinesdal har konsesjoner som ikke er igangsatt, og disse kommunene oppfordres til å gjøre som Flekkefjord og få konsesjonene i sine kommuner opphevet!

Agder SV sier nei til all ny vindkraft på land i vår natur. Det betyr nei til nye konsesjoner og at gitte konsesjoner trekkes tilbake der bygging ikke er igangsatt, eller vilkårene i konsesjonen ikke blir respektert.

Vedtatt av Agder SVs årsmøte 29. februar 2020

https://agder.sv.no/wp-content/uploads/sites/48/2020/03/Sak-5-Uttalelser.pdf

9. OSLO SV

Ingen vedtak om vindkraft på årsmøtet 2020.

10. VESTFOLD OG TELEMARK SV

Eit forslag mot vindkraftindustri i norsk natur fekk solid fleirtal i prøveavstemming på årsmøtet, men blei til slutt oversendt fylkesstyret. Fylkesstyrets vedtak vart slik:

La ikkje vindmøller øydelegge urørt natur!

FNs klimapanel er krystallklare. Vi må redusere utsleppa av klimagassar dramatisk. Samtidig er tapet av natur er ein like stor trussel som klimaendringane. Utan å ta meir omsyn til miljøet, kan vi ikkje løyse klimakrisa. Tap av artsmangfald trugar livsgrunnlaget for komande generasjonar. Vestfold og Telemark SV meiner at all fossil energibruk skal stoppast innan 2040. Vi meiner at det kan skje samstundes med at øydelegginga av artsmangfald og nedbygging av natur stoppast.

Vindkraftutbygging krev store areal. Om vindkraft skal byggjast må det i største delen vera på område som allereie er industrialisert, og ikkje i urørt natur. Difor foreslår Vestfold og Telemark SV at vi må få ei utgreiing om potensialet for vindkraft på industrialiserte område.

Vestfold og Telemark SV meiner at alle større kraftverk skal vera i fellesskapets eige, at kommunar og fylkeskommunar skal settast i stand til å ta større eigarskap i vindkraft, og at vertskommunane skal sikrast varig kompensasjon for at dei avstår areal til kraftproduksjon, uavhengig av teknologi. Dette vil hindre uvettig nedbygging av naturen utan lokal medverknad, og gje lokalsamfunn medverknad i kva for prosjekt som realiserast og kvar det kan byggjast.

Fylkesstyret i Vestfold og Telemark SV

11. NORDLAND SV

Ei formulering om vindkraft inngjekk i ei fråsegn med tittelen «Klima og miljø er vår felles hovedutfordring»:

«Vi må avveie konkrete vindkraftprosjekter på land hva det gir av energi i forhold til inngrep og negative konsekvenser for miljø og biologisk mangfold og andre samfunnsinteresser.»

Vedtatt av Nordland SVs årsmøte 29. mars 2020